Informatii utile

Publicata in decembrie 2005, Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor a intrat in vigoare in 2007 prin Norma Metodologica privind performanta energetica a cladirilor, act ce reglementează tehnic metodologia de calcul al performanţei energetice a clădirilor.

Conform legii, cladirile noi trebuie sa se conformeze unor cerinte minime privind performanta energetica. Prin definitie, performanta energetica reprezinta "energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul. Performanta energetica a cladirii se determina conform unei metodologii de calcul si se exprima prin unul sau mai multi indicatori numerici care se calculeaza luandu-se in considerare izolatia termica, caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, proiectarea si amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, sursele proprii de producere a energiei si alti factori, inclusiv climatul interior al cladirii, care influenteaza necesarul de energie".

La inceputul anului 2009 au fost publicate Ordonanta de urgenta nr. 18/4.03.2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte si Normele metodologice de aplicare a OUG nr.18/4.03.2009 prin care se reglementeaza si aspectele legate de auditul energetic si eliberarea certificatului energetic al cladirii. Rolul acestui certificat este acela de a informa si motiva proprietarii in imbunatatirea performantei energetice a locuintelor. El nu face decat sa estimeze care vor fi costurile energetice ale unei locuinte, independent de faptul ca locuinta este nou construita sau modernizata. Un apartament vechi modernizat poate fi in clasa energetica A, in timp ce un apartament nou se poate incadra in clasa energetica B.

Ce este Certificatul Energetic al unei cladiri?

Document oficial care conţine, într-o formă sintetică unitară, principalele caracteristici termo-energetice ale construcţiei şi ale instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente acesteia, rezultate din activităţile de expertiză şi diagnoză energetică.

Expertiză termică şi energetică a clădirii
Operaţiune prin care se identifică principalele caracteristici termo-energetice ale construcţiei şi ale instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente acesteia.

Dosar energetic al imobilului
Ansamblu de documente contractuale, tehnice şi financiare, cu rol de trasabilitate pentru totalitatea operaţiunilor legate de activitatea de analiză energetică a unei clădiri.

De ce este nevoie de Certificatul de Performanta Energetica?

Pornind de la caracteristicile reale ale sistemului constructie - instalatii aferente, Certificatul Energetic incadreaza cladirea in clase de performanta energetica si de mediu si acorda totodata locuintei o nota energetica care ofera cumparatorului informatii privind consumul real de energie, deci la cat se ridica cheltuielile lunare de intretinere si cati bani va avea de cheltuit pentru a aduce casa la ''parametri optimi''.

Certificatul Energetic va duce la determinarea mai corecta a pretului locuintei in sensul ca, pretul caselor cu o nota energetica mai mare va creste intrucat sunt mai usor de intretinut, in detrimentul celor cu o eficienta energetica redusa. Astfel la cumparare clientul va decide daca va alege o cladire da clasa A, eficienta energetic, sau o cladire de clasa E cu o eficienta redusa.

Care sunt clasele de performanta energetica dupa care se clasifica cladirile si notele care se acorda?

In functie de performana energetica avuta cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum specific de energie.

Sistemul de notare e de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.

Cine intocmeste Certificatul de performanta energetica si cat timp este valabil?

Atat Certificatul de Performanţa Energetica cat si Auditul Energetic al cladirii este intocmit de catre auditori energetici pentru cladiri autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si este valabil 10 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu